Lier Actueel - Lierinbeeld

Home Actueel Nieuws - archief Verkeersberichten Over LierActueel Contact Gebruiksvoorwaarden Website Lierinbeeld

Archief Lier verwerft collectie handschriften van Lia Timmermans


Lier, 6 februari 2024: Onlangs verwierf de stad Lier een bijzonder interessante verzameling handschriften en typoschriften van Lia Timmermans. De verzameling bestaat uit in totaal 50 items, die elk op hun beurt uit verschillende pagina’s bestaan. De collectie werd geschonken door Mon Van den Heuvel, een gepassioneerd Timmermanskenner uit Lier en ook vrijwilliger van Archief Lier.

“Lia Timmermans was de oudste dochter van Felix Timmermans. Ze publiceerde niet alleen een biografie over haar vader, maar schreef ook talloze romans. Lia Timmermans was daarnaast ook hofdame van Koningin Fabiola. In 1962 vertaalde ze het boek ‘De twaalf wonderlijke sprookjes van Koningin Fabiola’ in het Nederlands”, zegt schepen van Roerend Erfgoed, Ilse Lambrechts.

“In totaal werden zo’n 1.150 pagina’s aan originele teksten geschonken. Opvallend in de schenking zijn vooral de verschillende versies van ‘Mijn vader’, het boek dat Lia Timmermans schreef over haar vader. Daarnaast bevat de schenking ook nog een uitgebreid typoschrift van ‘Sabine Mardagas’, volgens critici haar beste roman. Ook haar jeugdliteratuur komt aan bod. Zo bevat de schenking een typoschrift van “Janneke en Mieke en het glazen schip”, één van de jeugdreeksen van Lia Timmermans.”

Een handschrift is een door de auteur met de handgeschreven tekst. Een typoschrift staat al dichter bij het uiteindelijke uitgegeven resultaat dan een handschrift. De auteur haalt er nog fouten uit, past leestekens aan of zet woorden in een andere volgorde. Handschriften en typoschriften geven op die manier een goed beeld van welke evolutie een auteur doormaakte.

Opgehaald in Duitsland
Mon is een echte gepassioneerde Timmermanskenner die ook vrijwilliger is bij het archief van Lier. “Ik ben dit materiaal zelf gaan ophalen in Duitsland. Destijds bestonden er drie Timmermansvereningen: het Timmermansgenootschap, de Timmermanskring en het Duitse Timmermansgesellschaft”, zegt Mon Van den Heuvel. “Ondertussen zijn die drie verenigingen gestopt. Ik ben ik de enige die er nog van overblijft. Ze verwittigden mij vanuit Duitsland dat een zekere Frau Nelle die geschriften had liggen en ze zei dat als ze er iemand een plezier mee kon doen, dan mochten we ze hebben. Ik ben dan naar daar gereden om ze op te halen en zo zijn ze in mijn kast terechtgekomen.”
“Ondertussen zijn ze allemaal gesorteerd en zo gaan ze naar het archief. Wanneer mensen dan iets willen opzoeken over Lia Timmermans, kunnen ze hier terecht om de teksten te bekijken, onder het toeziend oog van een verantwoordelijke natuurlijk.”

De handschriften en typoschriften worden ondergebracht bij de unieke Timmermanscollectie van Archief Lier. Ze kunnen na afspraak geraadpleegd worden in de leeszaal.
(MSL/foto’s MSL)